Kansen in waterstof!
Welkom bij de Mkb monitor

Airport Eelde wil dankzij waterstof meest duurzame luchthaven van Europa worden

Groningen Airport Eelde wil, dankzij waterstof, het meest duurzame vliegveld van Europa worden. Op het luchthaventerrein wordt straks groene waterstof geproduceerd, waarmee zowel grondmaterieel als waterstofvliegtuigen worden bediend. Om de plannen te verwezenlijken is Airport Eelde een samenwerking aangegaan met New Energy Coalition, dat partijen met elkaar verbindt voor een versnelde overgang naar een duurzame energie-economie. "Eelde is met deze samenwerking de eerste Hydrogen Airport."

Tussen de start-en-landingsbaan, platform en taxibaan op Groningen Airport Eelde ligt al een groot zonnepark met een vermogen van 21,9 MW. Het is de bedoeling om hier middels elektrolyse groene waterstof te produceren.

Deze groene waterstof kan vervolgens op vele manieren toegepast worden, zo meldt de luchthaven. Zo is het de bedoeling om een multifuel-tankstation te realiseren, waar in de toekomst onder andere personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen kunnen tanken. Maar ook de wagens voor de grondafhandeling, waterstofvliegtuigen en -drones.

Grondafhandeling Groningen Airport Eelde emissieloos in 2030

Groningen Airport Eelde streeft ernaar dat het grondmaterieel in 2030 een volledig emissieloos is. De luchthaven wil hiervoor met name watertoftoepassingen inzetten. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief door waterstof aangedreven grondmaterieel, iets dat nu nog niet op de markt is.

Marieke Abbink-Pellenbarg, de algemeen Directeur van New Energy Coalion, laat weten blij te zijn met de samenwerking. “Naast weg-, water- en spoortransport kunnen we nu ook luchtvervoer in de Hydrogen Valley opnemen. Dit is een zeer waardevolle toevoeging en verstevigt de positie van de Hydrogen Valley, de proeftuin voor waterstofontwikkeling in Noord-Nederland. Wij zullen onze kennis en netwerk inzetten om Groningen Airport Eelde te helpen bij hun ambitie om de duurzaamste en op waterstof aangedreven luchthaven van Europa te worden.”

Bron: Economie Groningen, 31 maart 2021

Poll

Vul de GWB poll in en help ons de dienstverlening nog beter op maat af te stemmen. Met elke maand een nieuwe vraag. Dus als u een keer van mening of inzicht bent veranderd, laat ons het vooral weten!

https://nl.surveymonkey.com/r/JX8SKXM

DNV GL investeert in waterstof innovatiecentrum

DNV GL, 's werelds grootste energie consultant en certificatie-instelling, gaat investeren in een nieuw waterstof innovatiecentrum in Groningen.

“Na meer dan 40 jaar op onze huidige locatie aan de Energieweg in Groningen waren we toe aan een volgende stap. De verhuizing naar een duurzaam gebouw met ultramoderne testfaciliteiten in een dynamisch en stimulerende campusomgeving is voor onze Groningse locatie en onze medewerkers een prachtige stap voorwaarts. We kijken er naar uit om onderdeel te zijn van het levendige eco-systeem op de Zernike Campus”, aldus Johan Knijp, country manager Nederland voor Olie & Gas in DNV GL.

Waterstofkoploper

In de nieuwe te realiseren laboratoria en testfaciliteiten speelt de transitie naar een duurzaam energiesysteem belangrijke rol.  Knijp: “Veel van onze test- en onderzoeksprogramma’s richten zich op gebruik van duurzame gassen, bijvoorbeeld biogas en waterstof. We werken met lokale en internationale partijen aan de energiewereld van morgen. Noord-Nederland is recent door Brussel aangewezen als de eerste ‘Hydrogen Valley’ van Europa. De regio heeft alles in huis om koploper in de energietransitie te worden. DNV GL zal daar met deze investeringen nieuwe testfaciliteiten en laboratoria haar bijdrage aan gaan leveren. Een van de innovatielabs zal  worden ingericht als waterstof laboratorium. Samen met klanten wordt nieuwe technologie ontwikkeld en getest.  ”Als voorbeeld noemt Knijp: “We zijn deze onlangs gestart met een meerjarig innovatieprogramma voor toepassing van waterstof bij de productie van glas-, keramiek, staal- en steen. In het project participeren 25 partners uit binnen en buitenland en de Nederlandse overheid. Het is onze ambitie de komende jaren meer van dit soort innovatie samenwerkingsprojecten op de te gaan starten.”

Nieuwe verbindingen

In het nieuw te bouwen pand ’Plus Ultra Groningen’ is plek voor meerdere innovatieve kennisbedrijven in de energie, chemie, life sciences en big data. ‘Plus Ultra’ betekent “steeds verder”, als verwijzing naar de gedrevenheid om te blijven innoveren en verbeteren. Ontwikkelaar Kadans Science Partners realiseert een duurzaam gebouw dat ontmoetingen, samenwerkingen en kennisdeling tussen bewoners stimuleert.  Knijp: “Het innoverende concept van Plus Ultra Groningen past uitstekend bij DNV GL. De verhuizing naar de ondernemende en levendige Zernike Campus Groningen is voor DNV GL een bewuste keuze. Door ons partnerschap met New Energy Coalition en de samenwerking met Entrance, Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen zijn we een belangrijk onderdeel van het dynamische ecosysteem op de campus. We kijken uit naar nieuwe ontmoetingen die het nieuwe pand en de Zernike Campus ons gaan brengen”.

Bron: DNV-GL, 9 december 2020

Tineke van der Meij - projectadviseur van de Groene Waterstof Booster - over de H3 demonstrator

Mijn naam is Tineke van der Meij en ik ben sinds 8 februari van dit jaar parttime projectleider van de H3 demonstrator. Dit maakt onderdeel uit van het consortiumproject de Groene Waterstof Booster. Al eerder maakte ik deel uit van het projectteam van de Groene Waterstof Booster. Zo ben ik sinds de zomer van 2018 onder andere bij de subsidieaanvraag betrokken geweest. Ik werk daarnaast nu bijna drie jaar als zelfstandig energieprofessional (onder de naam EnergyGardenNL) en daarvoor ben ik lang werkzaam geweest bij NV Nederlandse Gasunie.

De Groene Waterstof Booster kijkt naar drie dingen: leren, demonstreren en testen van toepassingen en innovaties met waterstof. Met de H3 demonstrator kijken we hoe waterstof als optie voor een klimaatneutrale energievoorziening ingezet kan worden als alternatief voor aardgas in de bestaande woningbouw. In een van de cabines in de ‘Waterstofstraat’ op EnTranCe in Groningen hangen nu verschillende waterstofinstallaties, onder andere van het Italiaans-Belgische Giacomini en internationale Bekaert. Er is nog plek voor een derde.

Op dit moment wordt er een duurproef gedaan met een waterstofketel die DNV heeft gebouwd in opdracht van GasTerra : hierbij is een bestaande aardgasketel omgebouwd om op waterstof te kunnen branden. In de duurproef kijken we naar hoe de brander en de sensor die voor vlambewaking gebruikt wordt zich houden. Voor (technische) studenten biedt dit een interessante leer- en praktijkomgeving omdat we de toepassingen in het echt kunnen laten zien.

Wat we hiermee graag willen bereiken zijn de drie doelen die ik eerder noemde; testen, leren en demonstreren, en dan vooral in samenhang. Uiteindelijk moet dit ook leiden tot een demonstratiemogelijkheid in de proeftuin. Denk aan – als het straks weer kan – het organiseren van rondleidingen en het ontwikkelen van promotiemateriaal. Hierin werk ik samen met business developer Ted Wildenberg, VGM medewerker Lex Bosma, communicatiemedewerker Teun Hoek (allen EnTranCe) en Areke van der Sluis, communicatieadviseur van GasTerra.

Het brede project de Groene Waterstof Booster is gericht op allerlei toepassingen van waterstof. De H3 demonstrator gaat specifiek over waterstof in woningen. We zullen ook voor de verwarming van onze huizen over moeten naar duurzame alternatieven van fossiele brandstoffen. Waterstof is een interessant alternatief voor aardgas om verder te onderzoeken.

Veel mensen kijken nog de kat uit de boom. Met de H3 demonstrator willen we laten zien dat het niet ingewikkeld is en geen ver-van-je-bed show hoeft te zijn. Waterstof is niet iets voor de verre toekomst. Technisch is er al veel mogelijk. Een aardgasketel vervangen door een waterstofketel dat kunnen we al. Kijk bijvoorbeeld naar Waterstofwijk Hoogeveen. Dat willen we demonstreren en het biedt een kapstok om in gesprek te raken met installateurs, bewoners van wijken en overige betrokkenen.

Meer weten over de mogelijkheden rond de H3-demonstrator? Dien je vraag in via www.groenewaterstofbooster.nl of stuur een e-mail naar Tineke van der Meij, c.e.van.der.meij@pl.hanze.nl.

Bron: Groene Waterstof Booster, 7 april 2021

Vlog Tineke van der Meij - H3 demonstrator

Waterstof iets voor jou?!

Studenten van onze lector Duurzame Communicatie Wim Elving maakten mooie content over de duurzame energiedrager van de toekomst, oftewel waterstof. Een voorproefje hiervan ziet u hieronder en binnenkort op de kanalen van de Groene Waterstof Booster volgt meer.